CPL; Chronisch Progressief Lymfoedeem

CPL; Chronisch Progressief Lymfoedeem

CPL, oftewel Chronisch Progressief Lymfoedeem is een aandoening aan de lymfeklieren die vooral voorkomt bij zwaarder gebouwde paarden waaronder voornamelijk Belgische trekpaarden, maar ook bij shires, clydesdales, tinkers en friezen zie je het regelmatig.

Er is nog vrij weinig bekend over CPL, maar er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan en dankzij al deze onderzoeken is de ziekte steeds beter onder controle te houden. Helemaal genezen is onmogelijk helaas, dus zullen we genoegen moeten nemen met preventie van uitbraken en symptoombestrijding.

CPL wordt pas later in het leven van het paard zichtbaar. Dit kan na enkele jaren zijn, maar dit kan ook pas beginnen door te komen als het paard 10 jaar oud is. Er is momenteel ook nog geen manier om jonge dieren te testen. Dat maakt het een erg lastige ziekte, want je kan een erfelijke ziekte niet eruit fokken als je niet zeker weet of de ouderdieren CPL hebben.

Symptomen

CPL lijkt in eerste instantie vaak wat op mok, en wordt hier dan vrijwel altijd mee verward. Er ontstaan kleine wondjes, een geïrriteerde huid en ontstekingen onder de huid. Er ontstaan verdikkingen, rimpels en de huid zal wat eelt-achtig aanvoelen.
Ook begint CPL vaak met wat vocht in de benen, of een rimpel in de kootholte.
Zodra je deze symptomen ziet bij een wat zwaarder gebouwd paard weet je eigenlijk bijna zeker dat dit het begin is van CPL.

Oorzaak

Er wordt nog steeds gespeculeerd over de precieze oorzaak van CPL. De problemen ontstaan door dat de lymfeklieren niet meer werken zoals ze zouden moeten. Het bloed brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en weefsels als spieren en de huid. Dit bloed wordt vervolgens weer afgevoerd via de bloedvaten en een deel wordt gereinigd via de lymfeklieren en lymfevaten. Het lymfevocht bestaat voornamelijk uit witte bloedcellen, eiwitten en heel veel afvalstoffen als beschadigde cellen, virussen en bacteriën. Dit lymfevocht is een stroperige, witte substantie, en kan bij slecht werkende lymfeklieren slecht worden afgevoerd en zakt omlaag langs de benen, waardoor het paard dus last krijgt van dikke benen, jeuk en uiteindelijk wondjes en ontstekingen. Doordat alles langzaam verstopt raakt komt er geen zuurstof meer bij de huid waardoor deze niet meer goed kan herstellen en langzaam eelt-achtig wordt.
Erfelijk
Het lijkt er sterk op dat de verminderde werking van de lymfeklieren erfelijk is. In sommige stamboeklijnen komt duidelijk meer CPL voor. Het lijkt erop dat de lymfeklieren van sommige rassen en lijnen gewoon vatbaarder en kwetsbaarder zijn.
Voeding
Maar het is ook duidelijk dat voeding een grote rol speelt. Eigenlijk is het logisch dat meer afvalstoffen uit de voeding ook ervoor zorgen dat de lymfeklieren harder moeten gaan werken. Veel suikers in de voeding betekent dat het lichaam harder moet werken en er meer afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Daarnaast zorgt een goed immuunsysteem ook voor een betere lymfe-werking en minder bacteriën en virussen en daarmee minder afvalstoffen. Voor een goed immuunsysteem is goede voeding met genoeg vitamines en mineralen zeer belangrijk.
Mijten
Ook mijten lijken mee te spelen in het proces. De mijt scheidt een stof uit die ook weer door de lymfeklieren wordt vastgehouden, en uiteraard zorgen deze mijten ook weer voor jeuk en daarmee ook voor wondjes, bacteriën, ontstekingen en wederom extra afvalstoffen.

Preventie & Behandeling

Het lijkt dus onmogelijk om CPL te genezen, maar je kan wel voorkomen dat de ziekte op vroege leeftijd ontstaat door de lymfeklieren van jongs af aan al goed te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze geen kans krijgen om verstopt te raken en niet te veel te verduren krijgen.

Mijten
Een heel belangrijke manier van preventie is het bestrijden van schurftmijt. Deze kleine beestjes die met het blote oog niet te zien zijn graven gangetjes onder de huid wat niet alleen veel jeuk veroorzaakt maar ook de huid aantast en zorgt voor extra afvalstoffen in het bloed. Als je paard nog nergens last van heeft, zorg dan dat je wel genoeg vitamines en mineralen voert. Een goed immuunsysteem kan al helpen om de mijten te weren.
Mijten weren
Er bestaat een natuurlijk poeder, finecto+, gemaakt van kruiden wat het bloed onaantrekkelijk maakt voor luizen en mijten. Er zijn veel mensen die hier goede ervaringen mee hebben bij hun paard.
Voor mijn eigen paarden werkt het redelijk goed als preventie, maar niet als de mijten al actief zijn.
Verder is diatomeeënaarde een goede manier om mijten te voorkomen. Het is veilig om te voeren, maar tegen mijten werkt deze aarde het beste door de sokken ermee in te poederen.
Mijten bestrijden
Merk je dat je paard wel eens aan zijn sokken bijt, of met zijn hoef op de grond slaat terwijl hij stil staat? Dan is de kans op mijten heel groot en kun je het beste gewoon behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met Sebacil of Bye Mite, maar zelf gebruik ik Cydectin. Alle drie de middelen zijn alleen via de dierenarts te koop.
Sebacil en Bye Mite doe je in een emmer met water en breng je aan op de benen. Liefst door de benen in een emmer te zetten en even goed in te wrijven, maar je kan het ook in een onkruidsproeier doen en op die manier in de sokken sproeien. Zorg wel dat je zelf handschoenen aan trekt en het niet inademt. Niet uitspoelen.
Cydectin breng je niet op de rug aan zoals op de verpakking staat, maar verdeel je in vijven en vervolgens doe je (met een spuitje zonder naald) op elk been een vijfde van het spul (verdelen over het been en even inmasseren op de huid) en op de staartaanzet en maanaanzet het laatste deel. Heb je een paard van 500 kilo, dan doe je dus op elk been 10 ml en op de manen/staart ook nog eens 10 ml.
Herhaal deze behandeling na precies 10 dagen nog een keer. Dat heeft met de levensloop van de mijt te maken.

Voeding
Om CPL te voorkomen dmv voeding zul je zo weinig mogelijk afvalstoffen moeten voeren. Krachtvoer is meestal bewerkt met melasse en dit is erg slecht. Krachtvoer kan dus het beste helemaal weggelaten worden, of minimaal worden gevoerd bij arbeid. Neem dan een soort met weinig suikers, zoals de Marstall Vito. Beter is om te kiezen voor een vitaminebrok als Marstall Force. Hiervan geef je een handje per keer en dat is genoeg om je paard gezond te houden, samen met een flinke hoeveelheid hooi uiteraard.
Ruwvoer
Ruwvoer is het belangrijkste voer. Een paard heeft zo’n 1,5 tot 2 kilo droge stof nodig per 100 kilo lichaamsgewicht per dag. Dat komt neer op zo’n 10 kilo droog hooi voor een paard van 500 kilo. Daar halen ze dan ook al hun voeding uit en deze voeding hebben ze hard nodig om bacteriën te kunnen weren.
Heb je voordroog of kuilvoer, dan loopt je paard een groter risico op het ontwikkelen van CPL. Hoewel niet iedereen het er nog over eens is hoeveel suikers en afvalstoffen een paard binnen krijgt door kuil hebben wel heel veel mensen de ervaring dat paarden er heel snel jeuk, wondjes en ontstekingen aan de benen door krijgen.
Gras
Uiteraard is het altijd fijn als je paard op gras kan lopen. De beweging is erg goed, en in gras zitten natuurlijk ook weer veel vitamines, maar toch kan het fructaan in gras heel erg slecht zijn voor de lymfeklieren.
Het is nooit verkeerd om de fructaan index in de gaten te houden:

Bij koud, winters weer op een zonnige dag dan maakt het gras veel fructaan aan, maar kan door de kou niet groeien, waardoor dit fructaan in het gras blijft zitten en deze hoge fructaangehaltes kunnen problemen veroorzaken. Ook de hoeveelheid bemesting speelt hierin mee. Een onbemeste weide kan gestrest gras geven. Ook te veel bemesting is niet goed, ook dan kan gras heel hard willen groeien maar bv door kou of missende voedingsstoffen/water het fructaan niet kunnen opgebruiken.
Wil je je weide zo goed mogelijk beheren? Zorg dan dat je in het voorjaar wat mest gebruikt. Er is speciale mest voor paardenweides voor gras wat rustig groeit en weinig fructaan geeft. Laat de paarden dan niet op de wei totdat het gras bloeit. Dan heeft het namelijk alle suikers in het aanmaken van de zaden gestopt en zit er weinig voeding meer in het gras zelf. Ideaal voor paarden die er gevoelig voor zijn.
Daarnaast kun je bij hoog gras altijd kiezen voor een graasmasker. Deze zorgen er uiteraard voor dat het paard niet te veel ineens kan eten, maar zorgen ook dat het gras niet té kort wordt gegeten en voorkomen daarmee gestrest gras, en zorgen er ook voor dat paarden langer met de wei doen. Deze graasmaskers vind ik persoonlijk erg fijn. Wel maak ik voor sommige paarden het gaatje ietsjes groter. Dat kan gewoon met een scherp mesje.

Beweging
Verder is beweging heel erg belangrijk in het voorkomen en behandelen van CPL. Rustige, dagelijkse beweging. Een paard met CPL hoort eigenlijk gewoon dag en nacht rond te kunnen lopen, maar het is ook belangrijk om regelmatig een rustige wandeling te maken. Door te bewegen gaat het bloed beter stromen, gaan de lymfeklieren beter werken en worden afvalstoffen en vocht beter afgevoerd.

Sokken ter bescherming

image

De sokken van een koudbloed zitten er niet voor het mooie. Deze hebben meerdere belangrijke functies. Sokkenpaarden komen over het algemeen uit koude, natte gebieden. De sokken houden de benen warm, ook wanneer het paard in de sneeuw wegzakt, en ze houden de

benen droog wanneer het regent. Maar ze zorgen er ook voor dat er geen vuil op de huid komt. Dikke sokken voorkomen dus ook dat een klein wondje gaat infecteren en een groot probleem wordt.

Maar wanneer we midden in het vliegenseizoen zitten, of de wondjes echt lastig te behandelen worden dan kan het toch handig zijn om de sokken te scheren. Uiteraard wordt het daardoor wel extra makkelijk voor vliegen om eitjes in de wondjes te leggen. Ik heb daar een handige oplossing voor; koop een paar panty’s bij de Hema! De grootste maat is prima voor een groot trekpaard. Daar knip je de teen vanaf, en je trekt ze gewoon over de hoef heen, tot aan de knie omhoog, en dan afrollen en tot aan de hoef omlaag trekken met de haren mee. Deze panty’s zijn ademend genoeg, het broeit niet, maar het is dicht genoeg dat vliegen en maden er niet doorheen komen. Onze Bartje heeft momenteel nog nergens last van, maar zodra ik de panty’s weer nodig heb zal ik een foto plaatsen.

Wondjes behandelen
Als het zo ver is gekomen dat er open wondjes op het been zitten, zelfs eventueel met maden erin, dan moeten deze uiteraard goed worden behandeld. Bij maden dep ik wat Sebacil oplossing langs de wond. Dan zijn ze heel snel weg. Betadineshampoo is een goede manier om bacteriën te doden. Hier kun je het hele been mee wassen zodat je ook de wondjes die je over het hoofd hebt gezien meeneemt. In plaats van betadine kun je ook badedas gebruiken. Dit ontsmet ook.
Om te voorkomen dat vliegen eitjes gaan leggen in de wondjes kun je bijvoorbeeld een kous/panty om het been trekken.

Benen wassen
Wassen met betadine is dus goed tegen wondjes, maar het droogt de huid wel uit en het haalt de natuurlijke talglaag van de huid die de benen beschermt. Was dus niet te vaak als het niet nodig is.
Zijn er geen wondjes? Was dan eens met tea tree shampoo. Dit werkt goed tegen parasieten waaronder ook de mijten, en werkt verzachtend voor de huid.

11 gedachten over “CPL; Chronisch Progressief Lymfoedeem

  1. Indien er al een wond is – huidplooi gescheurd aan de voorkant achterhak – waarmee kun je deze dan het beste behandelen.

  2. Dat is altijd vervelend ja! Wat ik zelf dan doe is eerst de sok wassen met betadineshampoo/scrub en dan de wond insmeren met honingzalf. Daarna een kous erover waar je de teen uit knipt, gewoon een dunne van de action, zodat er geen vliegen aan de wond komen en de zalf goed kan intrekken. Je kan de wond ook insmeren met betadine ipv honingzalf als je die niet hebt. Is vrij duur nl. Succes ermee!

  3. Als een paard CPL heeft ontstaan er dan ook andere klachten zoals vermoeiheid, puffen en sloom zijn?
    Kun je ook bloed prikken op deze aandoening?

    Verdenk mijn bijrij fries van CPL, maar er wordt maandag bloedgeprikt. Komen deze symptomen jullie bekend voor?

    Vr Groet Bianca

  4. Sloom zijn en vermoeidheid zijn geen typische klachten van CPL maar wat je wel eens ziet is dat de algehele weerstand wat lager wordt doordat het paard gewoon niet helemaal lekker in zijn vel zit, en bij CPL zitten er vaak ontstekingen onder de huid, en dat kan natuurlijk wel voor vermoeidheid zorgen. Maar het is zeker verstandig om bloed te laten prikken en andere oorzaken uit te sluiten.
    CPL zelf is niet via bloedonderzoek vast te stellen helaas. Wel de ontstekingen die het gevolg zijn van de CPL. Maar in de meeste gevallen wordt de diagnose gesteld door simpelweg naar de benen te kijken en te voelen aan de huid.
    De verminderde functie van de lymfeklieren kan daarnaast in beeld worden gebracht middels een techniek waarbij een contrastvloeistof wordt gebruikt in de lymfevaten, maar zo’n test voegt eigenlijk weinig toe.
    Aangezien het relatief simpel en vooral veilig is om te behandelen tegen CPL (dus evt tegen mijten behandelen, het paard op een geschikt dieet zetten en veel rustige beweging geven) zou ik daar gewoon mee beginnen als het vermoedelijk CPL is, en zien of er verbetering optreedt. Baat het niet dan schaadt het niet. Succes ermee!

  5. Ik ben 2 jaar al bezig om mijn boerenpaard vrij van mijten te krijgen. Elke 2 weken scheer ik alles, wassen met een product , en verzorgen van de wonden. Allerhande sprays en zalfjes werden me voorgeschoteld maar niets hielp Ik kon de schurftmijt beperken maar het was geen evidentie. Ik sta zelf al 20 jaar in de verpleging en ben is logisch gaan nadenken. Wat houdt de mijten op hun plek haar en vocht . Haar kan je wegscheren maar het oedeem is lastig. Bij mensen met oedeem trekt men bloed en laat men kijken naar de oorzaak. Dat heb ik met mijn paard ook gedaan bloed laten trekken. Het resultaat sprak voor zich een zwaar tekort aan albumine, dit zorgt ervoor dat vocht wordt opgehouden. Voorstel van dierenarts, meer eiwitrijk eten( krijgt luzerne bij) geven en inspuiting met steroide want dat zet je droog. Resultaat na 4 maand en 2 inspuitingen is subliem. Vocht in de benen is weg samen met de mijten. De huidplooien zijn mooi strak dus het is voor de mijten niet aantrekkelijk meer. Nod 2 wekelijks scheren en ik smeer ze in met pure amandel olie en tea tree om het soepel te houden . Hij is veel gelukkiger , heeft geen jeuk meer en is vrij vinnig. Regelmatig wandelingen in bos over ons er nog bij. Mijn conclusie: Werk in de 1e plaats van binnen uit want daar zit het probleem.

  6. Je hebt het over een kruidenmengsel voor kippen tegen luis en mijt. Wat is dat precies heb je een merknaam ofzo. Ik zou dat graag willen proberen bij mijn tinker met CPL en dus helaas ook mijt. Gr. Karin

  7. Het heet Finecto+ en is tegenwoordig ook voor paarden te koop.
    Ik heb het inmiddels goed getest, en het helpt om mijten te weren, preventief dus, maar het werkt minder goed als het paard al mijt heeft.

  8. Dank je wel. Jammer dat heb ik al heel intensief geprobeerd en dat deed niets bij mijn paard. Maar ik blijf verder zoeken. Gr. Karin

  9. Hoi, wat een leerzaam verhaal zeg!
    Sinds kort in het bezit van een Vlaams trekpaard, en nou lijkt hij ook cpl trekpaard hebben. Daarnaast schuurt hij nu enorm zn manen, en bijt hij in zn sokken achter. Ik vermoed mijn, dus ga hem wassen met tea tree en de rest van het verhaal wat je schrijft. Hij heeft dus ook een verdikking in zn kootholte, en een wat grotere bult op zn achterbeen en nou zag ik net dat die open was. Het wordt dus erger lijkt het.
    Zou dat komen door die mijt? Hij krijgt geen brok, en weinig tot geen gras. Ruwvoer komt wel uit het foli maar is bijna hooi.
    Als ik nu ga behandelen voor mijt, en dat zou de oorzaak voor de verergering van de cpl zijn, hoe snel zou ik dan verbetering moeten zien?

  10. Hoi Heidi,
    Sorry voor de late reactie. Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met je paard. CPL blijft een vreselijke aandoening, die soms vanuit het niets kan verergeren.
    Hooi uit folie (voordroog) heeft altijd in meer of mindere mate een fermentatieproces ondergaan door het gebrek aan zuurstof en veel paarden blijken hier toch gevoelig voor te zijn, ondanks hoe droog het lijkt te zijn. Om het uit te sluiten kun je dus altijd eens proberen over te stappen op echt hooi.
    Bijten in de sokken is bijna altijd een teken van mijt, en het is dan ook zeker verstandig om hier tegen te behandelen.
    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *