Een warm huis is natuurlijk erg comfortabel, maar het kost ook veel geld. Mensen in Nederland stoken gemiddeld tot zo’n 21 graden. Maar het verschil in stookkosten tussen 21 graden en 18 graden is erg groot. En 18 graden is echt nog wel behaaglijk warm, zeker als je het eenmaal gewend bent. Met een lekkere trui of warm vest is 17 graden ook prima uit te houden. Sterker nog; het is gezonder om in een iets koelere ruimte te leven. Je lichaam moet iets meer moeite doen om warm te blijven en dus verbrand je meer calorieën.
Volgens de consumentenbond bespaar je zo’n €80 per jaar als je de thermostaat 1 graad lager zet. In 2019 zal die besparing alleen maar verder oplopen, aangezien het gas weer duurder is geworden.
Daar naast is het verstandig om de verwarming ook ‘s nachts lager te zetten. Eveneens als je langere tijd niet thuis bent.
Zet de verwarming ‘s avonds op tijd uit, want de warmte blijft nog best een tijdje hangen in de ruimte.
Ook bij vloerverwarming loont het om deze lager te zetten ‘s nachts, ook al wordt vaak het tegendeel beweerd. Houdt er rekening mee dat vloerverwarming er lang over doet om op te warmen, maar ook heel lang warmte blijft afgeven. Ben je ‘s avonds van 17:00u tot 21:00u in de woonkamer aanwezig, stel de thermostaat dan bijvoorbeeld iets hoger in van 15:00u tot 19:00u.
Let op dat je geen ruimtes onnodig verwarmt. De badkamer en slaapkamers hoeven niet warm te zijn als er niemand aanwezig is.
Vergeet je steeds om de verwarming op de slaapkamer of badkamer aan of uit te zetten? Overweeg dan eens om een slimme radiatorknop te bestellen. Deze zijn niet heel goedkoop, maar door de besparing die je maakt op je stookkosten heb je de aanschafprijs er toch snel weer uit.