Waterkefir.. veel mensen hebben er wel eens van gehoord. Een aantal decennia geleden is het een tijdje erg bekend geweest in Nederland, en nu komt het terug. Maar wat is het, en waarom zou je het drinken? Ik heb er een kort artikel over geschreven.
Waterkefir korrels zijn koloniën van verschillende gisten en bacteriën die leven en
groeien van suiker en mineralen. Bij dit proces ontstaat een probiotische drank, vergelijkbaar met yakult, maar dan met meer verschillende soorten probiotica.
En zoals we allemaal weten; probiotica is gezond. Het geeft je immuunsysteem een boost en kan een hoop klachten mbt de spijsvertering en stoelgang kan verminderen. De een drinkt het tegen constipatie, de ander juist om te stoppen.. Iedereen reageert er anders op, maar over het algemeen reguleert en optimaliseert het de darmwerking.
“Maar kefir is niet alleen gezond. Het is ook erg lekker en verfrissend op een warme zomerdag met een ijsklontje en een schijfje citroen”
Kefirdrank is gemakkelijk zelf te maken. Je weet precies wat erin gaat en je kan het dus naar je eigen smaak maken.. zoet of minder zoet, met verschillende smaakjes.. En doordat je het zelf maakt is het natuurlijk veel goedkoper dan de dure probiotische dranken uit de winkel. De kefirkorrels kun je oneindig lang gebruiken als je ze goed behandelt.
En daarnaast is dit helemaal plantaardig/veganistisch, en dus ook geschikt voor de mensen zie geen melkproducten verdragen.
Ingrediënten
Om kefir te maken heb je 5 ingrediënten nodig;
- 1 liter water
- 75 gram ongeraffineerde suiker
- 100 gram kefirkorrels
- 2 of 3 gedroogde ongezwavelde vijgen (of abrikozen/rozijnen)
- 2 schijfjes biologische citroen
Waarom alles biologisch/onbewerkt/ongezwaveld moet zijn? Dat is eigenlijk heel simpel. De kefirkorrels bestaan uit gisten en bacteriën, en ons voedsel is juist bewerkt om die bacteriën en gisten te doden. Daarnaast bevat ongeraffineerde suiker veel meer vitamines en mineralen, waar de korrels profijt van hebben, maar waarvan ook een deel in de drank blijft zitten en dus ook voor ons zelf gezonder is.
De suiker kun je kopen bij AH; bv ‘Caribbean Gold Ruwe rietsuiker‘, een kilo voor € 1,15.
Ongezwavelde vijgen en abrikozen vind je vaak op de markt, maar ik ben ze ook wel eens tegengekomen in de supermarkt. De abrikozen herken je aan de bruine kleur. Gezwavelde abrikozen zijn fel oranje van kleur, die wil je niet gebruiken. Zijn ze bruin, dan zijn ze geschikt. Bij de vijgen zul je het etiket moeten lezen. Als er iets staat als ‘gezwaveld’ of ‘sulfiet’ dan is het ongeschikt. Sulfiet wordt ook wel aangegeven als: Conserveermiddel – E-nummer 150 b – E-nummer 150 d – E-nummer 163 – E-nummers 220-228 – SO2 – Zwaveldioxide – Zwaveligzuur
Biologische citroen koop je gewoon in de supermarkt. Zelfs de Lidl verkoopt ze sinds kort.
En de kefir korrels kun je soms bij jou in de buurt vinden via marktplaats. Kijk daar dus eerst even. Zo niet, dan kun je ze ook bij mij krijgen. Ik heb regelmatig wat korrels over. Stuur me dan even een berichtje via het contactformulier.
Handleiding
Kefirdrank kan je het beste maken in een inmaakpot, en houdt van kamertemperatuur en veel licht. Een plek in de woonkamer naast het raam is het beste. De pot moet goed schoon zijn. De korrels houden niet van metaal. Gebruik daarom het liefst geen metalen zeefjes en lepels.
Een kunstof zeef zou ik dus wel aanschaffen. Deze is bijvoorbeeld erg fijn.
Spoel de korrels af en doe ze met de overige ingrediënten in een pot. Los de suiker gedeeltelijk op door voorzichtig te roeren.
Als je van koolzuur in je drank houdt dan sluit je de inmaakpot. Om te voorkomen dat de druk te hoog wordt trek je dagelijks even aan het lipje van het rubber, of maak je de pot even open. Als je een sissend geluid hoort dan weet je dat de korrels goed hun werk doen en er koolzuur in het drankje ontstaat.
Voor drank zonder bubbels vervangt u het deksel door een doekje. Zet dit vast met een elastiek.
De kefirdrank is klaar na 2 tot 2,5 dagen, er zit dan nog een klein beetje restsuiker in, maar niet veel meer, en zo’n 0,5% alcohol.
Hoe langer de drank blijft staan, hoe minder restsuikers, maar hoe zuurder de drank en hoe meer alcohol.
Wil je zo weinig mogelijk suiker in je drankje overhouden, dan kun je wat minder suiker erin doen, maar de suiker helemaal weglaten is niet mogelijk. Dan verhongeren de korrels. Je kan ook geen honing gebruiken, want dit doodt bacteriën en is dus slecht voor je korrels.
Voor nog meer bubbels doe je de drank na bereiding in een weckfles en laat deze nog een dag op kamertemperatuur staan. Voorzichtig openen! Soms bouwt er zich helemaal geen druk meer op, maar als je te lang wacht dan kun je een fontein verwachten!
De drank kun je na het bottelen bewaren in de koelkast. Dan wordt de gisting vertraagt en blijft hij wat langer op smaak. De eerste paar dagen is hij het lekkerst, daarna wordt de kefir wat te zuur.
“Gooi het overtollige kefir niet altijd weg, maar geef ook eens een portie weg aan vrienden en familie.”
Kefirkorrels vermenigvuldigen zich als je ze goed behandelt, en na elke oogst heb je meestal zo’n 50% groei. Zonde om weg te gooien eigenlijk. De korrels kunnen in de koelkast met water en suiker bewaard worden. Spoel ze na elke oogst even af en geef ze wat nieuwe suiker, en zodra je genoeg hebt kun je er misschien iemand anders blij mee maken!
Ook kunnen de korrels aan de kippen worden gevoerd, die zijn er vaak gek op.
Overige recepten
Het basisrecept is erg lekker, en de kefirkorrels doen het daar het beste op, maar het is ook leuk om af en toe af te wisselen.
Onderstaande recepten zijn de moeite waard om eens te proberen. Je kan daar bijvoorbeeld een tweede pot voor gebruiken.
Frambozenkefir
Voor een mooie, roze kleur en frambozensmaakje:
Basisrecept
5 verse of diepvriesframbozen
Aardbeienkefir
Voor een lekkere aardbeiensmaak:
Basisrecept
Een handvol aardbeien, onbespoten
Sinaskefir
Vervang de citroen uit het basisrecept voor een halve sinaasappel.
De schil voor gebruik goed schoonschrobben, óf de schil + witte velletjes
verwijderen.
Hallo beste,
Graag zou ik in verband met mijn auto immuunziekten en lekkende darm voor het eerst eens kerifwater willen maken. U schrijft dat u korrels over heeft. Is het mogelijk dat ik wat overneem? Graag hoor ik van u. Hartelijk bedankt
Hoi Marlou, waarschijnlijk heb je inmiddels al korrels gevonden, maar zo niet, dan kun je het beste eens in de waterkefir facebookgroep kijken. Daar staan heel veel adressen van mensen met korrels, en vaak ook dicht in de buurt zodat de korrels niet verstuurd hoeven te worden.
Zelf ben ik een tijdje op vakantie geweest waardoor ik mijn korrels eerst weer moet opstarten, en daardoor heb ik momenteel helaas niks om weg te geven.