REVIEW: Home essentials Sapcentrifuge van Action

Waarom sap drinken?

sapcentrifuge03

Groente en fruit is gezond, dat weet iedereen. In rauwe, verse groente zitten enorm veel goede vitamines en mineralen. Veel herbivoren en omnivoren waaronder onze naaste primaten eten de hele dag. Ze hebben de hele dag de tijd om dat moeilijk verteerbare groenvoer weg te kauwen. Maar omdat dat  voor ons, als drukke mens die al nauwelijks tijd heeft om te lunchen, haast niet te doen is om elke dag een enorme bak rauwe groente te eten en bij gekookte groente 20 tot 50% van de voedingsstoffen verloren gaan is het drinken van groentesap een goede oplossing om toch zo veel mogelijk vitamines binnen te krijgen.

Iedereen die de documentaire Fat, Sick and Nearly Dead heeft gezien (aanrader trouwens, voor de mensen die hem nog niet hebben gezien!) en wel eens klachten heeft mbt het cholestorol, bloeddruk, huidklachten of andere ongemakken, of gewoon overgewicht heeft, heeft vast wel eens met het idee gespeeld om ook te gaan ‘juicen’. Maar niet iedereen heeft het geld om zo’n luxe slowjuicer te kopen.

Smoothies vs. Sap

Smoothies zijn erg lekker en eigenlijk gezonder dan sapjes omdat ze alle vezels bevatten en daarmee ook alle voedingsstoffen, en omdat je er op moet kauwen en daardoor ook weer meer speeksel aanmaakt wat zorgt voor een betere vertering.. maar niet alles is even lekker en gemakkelijk te drinken in een smoothie en je zit vrij snel vol waardoor je nog niet de hoeveelheid groente binnen krijgt die je zou willen.

Slowjuicer vs. Sapcentrifuge

Slowjuicers zouden veel voordelen hebben tov sapcentrifuges. Ze persen de voeding ipv het te raspen en zouden daarbij minder hitte produceren. Ze zouden meer voedingsstoffen uit de voeding halen. En ze zouden een grotere sapopbrengst hebben. In de praktijk blijkt dit voor een groot deel niet waar te zijn. Fabrikanten kunnen hun beweringen niet bewijzen, het blijken slechts slimme verkooptactieken te zijn. Bij een sapcentrifuge blijkt 82% van de voedingsstoffen in het sap te zitten waar dat bij slowjuicers 83% is. Geen noemenswaardig verschil dus. En hitte? Mijn sapje is nog gewoon op kamertemperatuur als ik het drink. Slowjuicers zouden volgens onderzoek zelfs iets meer warmte genereren. De sapopbrengst is wel een voordeel, al scheelt dit ook niet enorm veel. Daar kom ik later op terug.

Wat voor mij wel een voordeel is aan een slowjuicer: Ze verbruiken minder stroom, en zijn daardoor beter geschikt om mee te nemen op vakantie en dmv een omvormer op de accu in je auto, boot of caravan aan te sluiten.
Daarnaast schijnt het sap minder te schuimen en minder snel uit elkaar te drijven.
Ook kun je met een slowjuicer vaak notenmelk maken, of notenpasta.
Er zijn ook enkele nadelen. De prijs uiteraard. De snelheid, het duurt iets langer voordat je sap klaar is. En het schijnt vaak wat lastig te zijn om ze uit elkaar te halen en schoon te maken. Ook zijn ze vaak erg groot. Al met al is het maar de vraag of deze voordelen tegen de nadelen opwegen en het extra prijsverschil waard zijn. En of een sapcentrifuge niet eigenlijk net zo goed is.

De sapcentrifuge van Action

Om te proberen of het iets voor ons is heb ik de sapcentrifuge van de Action aangeschaft. Een apparaat voor minder dan 20 euro. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar is dat ook zo?

300 Watt maximaal vermogen, 1,5 kilo zwaar en 30 cm hoog.

Hij lijkt als twee druppels water op de Tristar sapcentrifuge, en ze zijn vergelijkbaar qua prijs, dus ik gok dat het nagenoeg hetzelfde apparaat is onder een andere naam.
Zijn ze bij Action dus uitverkocht of koop je liever online, dan zou ik voor deze gaan:

Review

sapcentrifuge01

De sapcentrifuge ziet er niet verkeerd uit. Geen topkwaliteit, wat je ook niet kan verwachten, maar voor deze prijs mag je zeker niet klagen. Het kunststof zal wat sneller verslijten dan de apparaten met metalen behuizing, maar ik heb hem nu twee maanden in gebruik en ik zie nog geen slijtage.
Het apparaat is makkelijk en snel te demonteren en ook binnen een paar seconden weer in elkaar te zetten. Dat is heel handig, want je wil vooral het filter eigenlijk direct afspoelen. Opgedroogde restjes krijg je lastig uit de minuscule gaatjes van het filter, en dat gaat ten koste van je sapopbrengst. Even afspoelen onder de koude kraan is voor de meeste onderdelen ruim voldoende om ze goed schoon te krijgen.

Het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe het apparaat het beste functioneert. Er kan weinig mis gaan, maar er zijn wel een aantal tips en tricks voor het perfecte sapje.

sapcentrifuge02Tip 1: De eerste en belangrijkste tip: snij het fruit en de groente in kleine blokjes!
Complete wortels en bleekselderij zal het filter doen verstoppen waardoor je daarna nog maar weinig sap in je glas krijgt en veel sap in het pulpreservoir.
Grote stukken fruit kunnen klem komen te zitten in de schacht, wat gewoon niet handig is.

Tip 2: probeer zo veel mogelijk harde delen en schillen te verwijderen. Appels kun je bijvoorbeeld het beste even schillen voordat je ze in kleine stukjes snijdt en het steeltje en eventueel de pitjes verwijderen. En zie je toevallig in een sinaasappel-partje een pit zitten, haal die dan even eruit. Als er wat pitjes blijven zitten is dat ook niet erg, maar het zorgt er uiteraard voor dat je sapcentrifuge wat sneller slijt.

sapcentrifuge03

Tip 3: doe de stukjes één voor een in de schacht en doe de stamper er dan in. Gebruik geen kracht om de stukjes door de rasp te duwen, maar laat de machine het werk doen. Je hoeft alleen te zorgen dat de partjes niet omhoog stuiteren. Kleine stukjes of kruiden/spinazie kun je met meerdere blaadjes tegelijk erin stoppen, maar ook weer geen grote hoeveelheden tegelijk en probeer het niet door te duwen met de stamper. Spinazie kun je bv in een bolletje knijpen om te voorkomen dat de blaadjes in de schacht blijven plakken.

Als je deze tips volgt dan krijg je een flinke hoeveelheid sap uit je fruit en groente. Ik heb voor deze test het volgende erin gestopt:
2 wortels
1 appel
1 sinaasappel
1 stengel bleekselderij
1 stuk venkel
1 blokje (2 cm²) gember
En zoals je ziet geeft dat een drinkglas vol sap; 275 ml ongeveer. Hoewel de groentes en fruitstukken bijna allemaal vrij hard en vezelrijk zijn komt er dus toch meer sap dan pulp uit.

sapcentrifuge06Tip 4: nog voordat je je sapje drinkt moet je het apparaat even afspoelen. Dat scheelt je een hoop werk. De plastic onderdelen kun je gemakkelijk loshalen en spoel je gewoon onder de kraan schoon.
Het filter maak je schoon met een afwasborstel, door even met water te schrobben. Zo voorkom je dat er restjes in het filter opdrogen.
Deze foto heb ik drie minuten na de vorige foto gemaakt. Dus dat is de tijd die maximaal nodig is om het apparaat uit elkaar te halen en schoon te spoelen (en het terug in de fotostudio te zetten en een foto te maken ;) )

sapcentrifuge05Tip 5: De pulp die je over houdt is behoorlijk droog. Je kan deze weggooien of op de composthoop gooien, maar eigenlijk is dat zonde, want deze vezels zijn ook gezond en bevatten nog genoeg voeding. Ik geef ze meestal aan de kippen of de paarden. Ook knaagdieren kun je er blij mee maken. Maar je kan er ook groenteburgers van maken! Bijvoorbeeld door het te mengen met een eitje (of agar agar voor een plantaardige versie) en wat gepureerde linzen/bonen, ui/knoflook en wat kruiden, peper en zout.. Even in panneermeel roeren, bakken en tussen een broodje met sla, tomaat, augurk en een sausje, heerlijk!

Tip 6: Sapcentrifuges zijn natuurlijk ideaal om gezonde en lekkere groentesapjes te maken, maar er zijn meer mogelijkheden. Je kan schijnbaar plantaardige melk maken door bv amandelen of hazelnoten een tijd te laten weken in water en daarna samen met schoon water door de sapcentrifuge te doen. Ik heb hier nog niet mee geëxperimenteerd, maar dat ben ik wel van plan. Houd mijn blog dus in de gaten!
Ook kun je een sapcentrifuge gebruiken om gelei te maken. Door bv vlierbessen in de sapcentrifuge te doen kun je er een mooie, gladde gelei van maken als je niet houdt van jam met pitjes en velletjes. Dat scheelt een hoop gerommel met kaasdoeken of theedoeken.
En je kan natuurlijk sap winnen uit je eigen vruchten om er wijn of cider van te maken, of gewoon vruchtensap wat je door te wecken heel lang kan bewaren.

Conclusie

Al met al is deze goedkope sapcentrifuge geen slechte keus voor mensen die geen groot budget hebben maar toch graag graag sapjes willen maken. En het is een leuk apparaat voor beginners die nog even willen experimenteren met wat bij hun past.
Gebruik je de sapcentrifuge op de goede manier, dan krijg je er een flinke hoeveelheid sap uit en is je pulp vrij droog, en als je zorgt dat je het apparaat voorzichtig behandelt en elke keer goed schoon spoelt dan heb je er waarschijnlijk heel lang plezier van.
Het nadeel is dat je wat meer moeite moet doen doordat je fruit moet schillen en in stukjes moet snijden voor het beste resultaat. En nog een nadeel; je kan het apparaat niet té lang aan laten staan omdat de motor snel warm wordt. Het kunststof is natuurlijk wat gevoeliger voor zure sappen en slijtage, waardoor je kans hebt op vlekken als je zure vruchten te lang erin laat zitten en je kans hebt op kapotte onderdelen als je er te ruw mee om gaat. Ik zou het apparaat dan ook niet door kinderen laten gebruiken, maar met de snel roterende rasp lijkt me dat sowieso geen goed idee.
Houd je rekening met die nadelen, dan is er natuurlijk niks aan de hand en is het wat mij betreft een aanrader!

2 gedachten over “REVIEW: Home essentials Sapcentrifuge van Action

  1. Leuk om te lezen. Ik heb jaren geleden een sapcentrifuge gekocht en de goedkoopste was destijds (in de aanbieding) net over 100 euro. Nog altijd plezier van.

    De beste tip (van de CD die ik erbij kreeg) was inderdaad: eerst de machine schoonspoelen en dan pas je sapje drinken als beloning.

    Mijn tip:
    Ik doe zelf een (gerecycled) plastic zakje in de opvangbak (in mijn opvangbak zitten kleine hoekjes die lastig schoon te maken zijn.

    Sapjes zijn ook heerlijk te mengen met yoghurt als je ze te zoet vind.

    1. Wat een goede tip om een zakje in het pulpreservoir te doen! Dat ga ik zeker doen. Scheelt afspoelwerk en zo is de pulp ook nog eens makkelijker mee te nemen naar de paarden en kippen :D
      Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.