Home made

Hoe maak ik plantaardige yoghurt?

Yoghurt7Ik maak al langere tijd zelf sojayoghurt, en deze yoghurt is lekker en gezond, maar omdat ik toch benieuwd was naar andere soorten plantaardige yoghurt om mee af te wisselen ben ik eens gaan experimenteren hiermee. Ik test 6 soorten plantaardige melk.

Ik heb heel lang gewerkt met de sojamelk van het huismerk Perfekt. Deze gaf de ideale yoghurt. Helaas maakt Perfekt geen sojamelk meer, dus gebruik ik het liefst de sojamelk van AH of anders die van Melkan. De sojamelk van Lidl raad ik af, die ontmengt tijdens het proces en je houdt een beker met voor de helft water en de andere helft yoghurt over.

Laten we beginnen.. Yoghurt1
Ik heb gekozen voor 6 verschillende soorten melk;

  • Sojamelk
  • Amandelmelk
  • Havermelk
  • Speltmelk
  • Rijstmelk
  • Hazelnotenmelk

Van de sojayoghurt heb ik twee potjes gemaakt; eentje voor de test, en eentje om achter te houden voor de volgende batch. Je kan je zelfgemaakte yoghurt gewoon hergebruiken om weer nieuwe yoghurt mee te maken.

Deze keer gebruikte ik gewone vruchtenyoghurt als startcultuur. Als je geen zuivel wil gebruiken dan kun je natuurlijk gewoon een potje sojayoghurt in de winkel halen.

“Er wordt ook wel poeder te koop aangeboden als yoghurtstarter, maar gewone yoghurt uit de winkel bevat dezelfde culturen en werkt net zo goed.”

Yoghurt2Om de yoghurt te maken kun je een yoghurtmaker gebruiken. Ik gebruik de yoghurtmaker van Severin. Er zitten 7 potjes in, en ik vind ze ideaal omdat er precies een liter (soja)melk in 6 potjes past. Eentje houd ik dan achter om te verdelen over de potjes. De yoghurtmaker vind je bijvoorbeeld bij Bol.com, via deze link.
Wil je echt serieus aan de gang met veel zelf maken thuis, dan loont het zich wellicht om een echte rijsautomaat aan te schaffen als deze: klik hier. Bij een rijsautomaat kun je zelf de temperatuur instellen, wat voor het maken van yoghurt eigenlijk ideaal is, maar je kan hem ook gebruiken om je brood te laten rijzen, om tempeh te maken..
Maar als je het goedkoop wil houden of gewoon af en toe eens voor de lol yoghurt wil maken dan volstaat het ook om de yohurt bijvoorbeeld in de oven te zetten met alleen het ovenlampje aan, of op een warme kruik omwikkeld met doeken.

Yoghurt4

Om yoghurt te maken heb je dus een startcultuur nodig. Een volle theelepel yoghurt per 100 ml is genoeg.
Om het proces snel op te starten kun je de melk het beste verwarmen voordat je hem in de yoghurtmaker doet. Je kan hiervoor een gewone thermometer nemen, zo’n digitale waarmee je koorts meet, van de Hema bijvoorbeeld. Deze tonen temperaturen tussen 32 en 42 graden, maar dat is prima, want je melk moet rond de 35 graden zijn.
Vervolgens meng je deze heel goed met de yoghurt en verdeelt hem over de potjes als je meerdere potjes gebruikt.
Gewone koemelk is na zo’n 6 uur al klaar, maar mijn sojamelk laat ik langer staan. Net zoals bij dit experiment, laat ik hem meestal zo’n 18 uur staan.

“Na 18 uur is de sojamelk veranderd van een vloeibare melk in een mooie, gladde, dikke yoghurt.”

Yoghurt6De sojamelk werkt dus prima, maar hoe is het de andere soorten melk vergaan? Vanaf onderstaande foto is al te zien dat zowel de rijstmelk als de speltmelk ontmengd zijn. De rest ziet er hoopvoller uit. Laten we eens van dichtbij kijken..

Als eerste de sojamelk. Dit is mijn ‘control sample’, om de rest mee te vergelijken. Een mooie, gladde yoghurt, vergelijkbaar met de roeryoghurt uit de winkel. Smaakt prima. Yoghurt7

Dan de amandelmelk. Hij is nog net zo waterig als in het begin. Dat viel wat tegen. Maar de smaaktest valt dan weer mee. De melk is duidelijk minder zoet, en heeft een yoghurt-achtige smaak, wat betekent dat de yoghurt-culturen toch niet stil hebben gezeten en toch suiker hebben omgezet en er waarschijnlijk ook probiotica in zit na het proces.
Yoghurt10

De hazelnootmelk. Een vergelijkbaar resultaat met de amandelmelk. Nog steeds waterig, maar wel met de typische yoghurtsmaak.
Yoghurt8

De havermelk. De foto is helaas wat wazig, maar deze kwam iets meer in de buurt van echte yoghurt dan de hazelnoot en de amandel. De havermelk blijft toch duidelijk wateriger dan de sojamelk. Maar de smaak is net als bij de vorige twee wel yoghurt-achtig. Lekker fris van smaak.
Yoghurt9

En dan de speltmelk. Zoals hier goed te zien is, is deze melk net als de rijstmelk helemaal ontmengd. Dit is wat de sojamelk van de Lidl ook deed. Bovenop drijft een klein laagje yoghurt, waarschijnlijk voor een groot deel de startcultuur, en onderop lag een hoop bezinksel, wat na het roeren een ouderwets sneewbol-effect gaf. Het nodigt in ieder geval niet uit om te drinken, dus de smaak-test heb ik overgeslagen.
Yoghurt11

Conclusie

De sojamelk, waaronder die van AH en van Melkan, zijn prima geschikt om yoghurt mee te maken.
De havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk blijven te vloeibaar, maar smaken wel naar yoghurt. Daardoor kunnen ze prima dienen als drinkyoghurt. Denk er bijvoorbeeld eens aan om deze yoghurt met aardbeien, frambozen, banaan of ander fruit in de blender te doen. Zo krijg je een lekkere, gezonde fruityoghurt om te drinken.

8 gedachten over “Hoe maak ik plantaardige yoghurt?

  1. Wat een ontzettend leuk idee! Ik gebruik meestal plantaardige melk, maar als het op yoghurt aankomt ga ik toch normaal voor de zuivelvariant. Dit is de perfecte oplossing. Ik ga het eens proberen. :)

  2. Een superfijne post! Dank je wel! Ik mag soya maar beperkt eten en dan zijn de alternatieven wel heel fijn. Er wordt ook veel cocosyoghurt aangeboden maar daar mijn huid niet goed tegen helaas. Ik heb eens rijstmelk geprobeerd, maar die was inderdaad helemaal niet gelukt, dat was mijn eerste keer, dus was kennelijk meteen met een verkeerde soort begonnen hihihi. Ik ga nu zeker wat andere soorten proberen, misschien dat ik ze wat aanzoet, dan hebben de bacterieen wat meer te happen, Zou een emulgator iets zijn om van rijstmelk toch rijstyoghurt te maken? Dat is iets wat ik ook nog een ooit wil proberen :) Ik heb een rijstmakertje met van die potjes, dus ik ga eens lekker aan de slag. Super bedankt! Groetjes, Ida

    1. Een late reactie van mijn kant uit, maar misschien alsnog nuttig: ik zou het fruit achteraf er doorheen mengen. Vocht kan de smaak deels uit het fruit trekken, en dat is op zich wel lekker voor de yoghurt, maar het fruit zelf kan dan wat smakeloos lijken. Voor de yoghurt zelf kan het meeste fruit zeker geen kwaad. Yoghurtbacteriën zetten de suiker uit melk om, en zullen ook de suiker uit vruchten kunnen gebruiken. Hoe dit zit met citrusfruit durf ik niet te zeggen, dit is van zichzelf vrij zuur en ik weet niet hoe de yoghurtbacteriën daarop reageren.

  3. Dankjewel, dit zet mij op weg! Ik wil graag zelf de melken maken, want ik hou van het idee dat het verpakking/transport en geld bespaart. Ik vind ze bovendien veel lekkerder dan de winkelversies. Ik zou dan een week ‘prep’ routine willen bedenken, waardoor ik elke week huisgemaakte melken en yoghurt heb zonder er veel tijd aan kwijt te zijn. Iets zegt me om daar filmpjes mee te maken, om anderen te inspireren…? Tot slot, vraagje: kan je zulke yoghurts invriezen? Lotte

  4. Bedankt voor alle informatie.
    Is het ook mogelijk om dit volledig zelf te maken van havermout of misschien zelfs rijst?
    We maken zelf al havermelk maar ik wil eigenlijk ook wel mijn eigen yoghurt maken.

    Groet Mannie

    1. Hoi!
      Dat is zeker mogelijk. Je zal dan inderdaad eerst plantaardige melk moeten maken, waar je vervolgens yoghurt van kan maken. Sojamelk werkt het beste, daar zul je wel zelf wat suiker aan toe moeten voegen om er yoghurt van te maken. Rijstmelk en havermelk bevatten van zichzelf al genoeg suiker om de fermentatie te laten slagen.
      Yoghurt van zelfgemaakte rijst/havermelk zal, net zoals rijst/havermelk uit de winkel, geen dikke, romige yoghurt worden, maar is zeker bruikbaar als drinkyoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.